Počasi se približujemo tretjemu petku v novembru (19. november 2021), ko bomo obeležili dan slovenske hrane in ga pod sloganom: »Zajtrk s sadjem – super dan!« v osnovnih šolah ter vrtcih proslavili s projektom Tradicionalni slovenski zajtrk.

Projekt, nastal na pobudo slovenskih čebelarjev, je v 11 letih prerasel v praznik slovenske hrane in naši najmlajši v vrtcih in osnovnih šolah prevzemajo vlogo njenih ambasadorjev. Zavedanje, da hrana ne zraste v trgovini, podkrepljeno z razmislekom o trajnostni in zdravi izbiri živil za prehrano prenašajo v domove do svojih skrbnikov. Prve generacije mladih odraslih, ki so v vseh teh letih soustvarjale projekt, pa že prenašajo zavedanje tudi na naslednje generacije. Projekt je tako in prav zato izrazito medgeneracijski, množilen in dolgoročen.

Letošnje leto je posebno, saj je Slovenija tudi Evropska gastronomska regija, generalna skupščina Združenih narodov pa je 2021 proglasila za Mednarodno leto sadja in zelenjave. Želimo še posebej poudariti, da sporočilnost dneva slovenske hrane presega zgolj simboliko Tradicionalnega slovenskega zajtrka in izpostaviti pomembnost spodbujanja trajnostnih ter zdravih izbir živil od rojstva naprej.

Veseli nas, da je organizacija osrednje novinarske konference, s katero napovedujemo dogodek, zaupana Zadružni zvezi Slovenije. Novinarska konferenca, na kateri bodo sodelovala vodstva pristojnih ministrstev ter kmetijskih in živilskih organizacij, bo potekala v torek, 16. novembra 2021 v online obliki.

Naj dan slovenske hrane postane prav vsak dan!

Plakat TSZ 2021 A3 PRINT

Oglejte si tudi

nov.
06
2022

Oddaja Ljudje in zemlja na TV SLO 1 v celoti namenjena slovenskemu zadružništvu.

V nedeljo, 6. novembra 2022 ste si na TV Slovenija 1 lahko ogledali oddajo Ljudje in zemlja, ki je bila v celoti namenjena slovenskemu zadružništvu. Predstavile sta se dve zadrugi, ki delujeta v Kamniško Zasavski regiji. Ogledali pa ste si lahko tudi pogovor s predsednikom Zadružne zveze Slovenije o zgodovini slovenskega zadružništva in o vlogi zadrug v današnjem času ter izzivih zadružništva v prihodnosti. Vabljeni k ogledu in odkrivanju zgodb naših zadrug, ki si jih lahko ogledate na spletni povezavi: https://365.rtvslo.si/arhiv/ljudje-in-zemlja/174911457

Preberi več