S projektom Tradicionalni slovenski zajtrk, ki poteka v slovenskih vrtcih, šolah in drugih javnih zavodih že od leta 2011 naprej, krepimo zavedanje o pomenu in prednostih lokalno pridelane hrane ter oblikovanju zdravih prehranskih izbir od rojstva naprej. Letošnji projekt poteka pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk«, ki poudarja vseh pet sestavin zajtrka, ki so kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje, ob tem ozavešča o prednostih lokalne hrane oziroma izpostavlja, da naj bo vseh pet sestavin zajtrka lokalnega izvora oziroma pridelano in predelano v Sloveniji.

Naj bo Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo potekal v petek, 15. novembra 2024 še posebej svečan. Oznanja ga plakat Tradicionalni slovenski zajtrk 2024.

Plakat in več informacij o pomenu in dogajanju v okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka so dostopni na spletni strani https://www.nasasuperhrana.si/, kjer med drugim izveste, da si lahko plakat tudi natisnete ali prenesete in delite.

Vabimo vas, da obiščete tudi našo spletno stran https://zadruzno.si/, kjer je na enem spletnem mestu združena in predstavljena ponudba 59 kmetijskih in gozdarskih zadrug, članic Zadružne zveze Slovenije. Vsi zainteresirani lahko s pomočjo filtra in zemljevida preverite ponudbo, ki jo imajo slovenske zadruge za kategorije, ki vas zanimajo, izveste kakšne sheme kakovosti in certifikate imajo zadruge in zadružna podjetja ter katere so uveljavljene in priznane blagovne znamke zadrug.

Vabljeni, da obeležite Tradicionalni slovenski zajtrk in Teden slovenske hrane!

*Pobudniki razglasitve Tedna slovenske hrane so bili poleg prvo-podpisnice Čebelarske zveze Slovenije še Zadružna zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zveza kmetic Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Ekoci - eko civilna iniciativa Slovenije - Združenje za trajnostno prihodnost, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Gibanje Oskrbimo Slovenijo - Štafeta semen, Gibanje Rajski vrt in Konzorcij evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov.

Pri organizaciji in izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka sodelujejo: ministrstva, pristojna za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zdravje, izobraževanje, kulturo, okolje in prostor, Čebelarska zveza Slovenije (pobudnica projekta), Zavod RS za šolstvo, Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, Zadružna zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ter Zveza slovenske podeželske mladine.

(Povzeto po informaciji Nasa super hrana.si.)

Oglejte si tudi