Teden slovenske hrane nas spodbuja k razmisleku o tem, kakšno hrano izbiramo, pripravljamo in uživamo. S projektom Tradicionalni slovenski zajtrk želimo poudariti pomen uživanja hrane, pridelane in pripravljene na slovenskih kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah. Takšna hrana je običajno bolj sveža, okusna in kakovostna od tiste, ki prepotuje dolge razdalje.

Projekt želi otrokom, mladostnikom in širši javnosti približati pomen lokalne pridelave in spoštovanja domačih pridelovalcev. Teden slovenske hrane letos obeležujemo drugič, prvič pa je potekal leta 2024.

S projektom Tradicionalni slovenski zajtrk, ki poteka v slovenskih vrtcih, šolah in drugih javnih zavodih že od leta 2011 dalje, krepimo zavedanje o pomenu in prednostih lokalno pridelane hrane ter oblikovanju zdravih prehranskih izbir od rojstva naprej. Letošnji projekt poteka pod sloganom »Moja izbira je slovenska hrana«, ki poudarja vseh pet sestavin zajtrka, ki so kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje, ob tem ozavešča o prednostih lokalne hrane oziroma izpostavlja, da naj bo vseh pet sestavin zajtrka lokalnega izvora oziroma pridelano in predelano v Sloveniji.

Letos bo Teden slovenske hrane potekal od 17. do 23. novembra 2025, osrednji dogodek – Tradicionalni slovenski zajtrk – pa bo v petek, 21. novembra 2025.

Naj bo Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo potekal v petek, 21. novembra 2025, še posebej svečan.

Vabimo vas, da obiščete spletno stran https://zadruzno.si/, kjer je na enem spletnem mestu združena in predstavljena ponudba 60 kmetijskih in gozdarskih zadrug, članic Zadružne zveze Slovenije. Vsi zainteresirani lahko s pomočjo filtra in zemljevida preverite ponudbo, ki jo imajo slovenske zadruge za kategorije, ki vas zanimajo, izveste kakšne sheme kakovosti in certifikate imajo zadruge in zadružna podjetja ter katere so uveljavljene in priznane blagovne znamke zadrug.

Vabljeni, da obeležite Tradicionalni slovenski zajtrk in Teden slovenske hrane!

*Pobudniki razglasitve Tedna slovenske hrane so bili poleg prvo-podpisnice Čebelarske zveze Slovenije še Zadružna zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zveza kmetic Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Ekoci - eko civilna iniciativa Slovenije - Združenje za trajnostno prihodnost, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Gibanje Oskrbimo Slovenijo - Štafeta semen, Gibanje Rajski vrt in Konzorcij evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov.

Pri organizaciji in izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka sodelujejo: ministrstva, pristojna za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zdravje, izobraževanje, kulturo, okolje in prostor, Čebelarska zveza Slovenije (pobudnica projekta), Zavod RS za šolstvo, Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, Zadružna zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ter Zveza slovenske podeželske mladine.

(Povzeto po informaciji Nasa super hrana.si.)

Oglejte si tudi

mar.
11
2026

Kongres Zadružne zveze Slovenije 2026

Zadružna zveza Slovenije vsako leto organizira mednarodni Kongres, na katerem vam, odločevalcem v zadrugah, poslovnim partnerjem ter širši strokovni javnosti, predstavimo aktualne teme s področja gospodarstva, kmetijstva, zadružništva in širšega Evropskega prostora. V letu 2026 bo dvodnevni Kongres Zadružne zveze Slovenije potekal 11. in 12. marca.

Preberi več