Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je 5. 2. 2021 mudil na delovnem obisku v Goriški regiji. Obisk je bil namenjen seznanitvi s stanjem v kmetijstvu, živilski industriji in vinogradništvu v luči posledic epidemije covid-19 na sektorje. Minister se je seznanil tudi z razvojnimi načrti v regiji, ki so pomembni za stabilno preživetje oziroma reševanje sektorjev v težavah ter na drugi strani priložnosti za zgodbe, kot so Evropska gastronomska regija, predsedovanje Slovenije Svetu EU in turizem na podeželju.

Kmetijski minister se je sestal z vodstvoma Mlekarne Planika ter Kmetijske zadruge Tolmin. Osrednja tema pogovora je bila seznanitev s stanjem kmetijstva in z njim povezanih produktov in aktivnosti, v luči povezovanja in sodelovanja s kmetijsko zadrugo in mlekarno. Skupaj z župani tamkajšnjih so se pogovarjali tudi o oblikovanju ekoregije, kar bi bilo odlična priložnost za dvig ugleda in kakovosti ter poslovnih priložnosti na področju kmetijstva, butičnih produktih, bogati ponudbi podeželja ter na koncu večji skrbi za okolje.

Minister je obiskal tudi Klet Brda. Epidemija covid-19 je namreč močno posegla tudi na področje vinogradništva in vinarstva, še posebej zaradi zaprtja gostiln, restavracij, hotelov, turizma na podeželju ter organiziranja drugih javnih dogodkov. Vodstvo zadruge je ministra seznanilo s stanjem na področju poslovanja, sodelovanjem s kmeti, izvoznimi aktivnostmi in načrti za stabilnost podjetja, ki pomembno vpliva tudi širše na kmetije oziroma lokalno skupnost.

Več o tem ...

Preberite tudi

04.12.2023

Vlada naj z dejanji dokaže, da misli resno

Gospodarske in kmetijske organizacije ter združenja zbrana v t.i. gospodarskem krogu pozdravljajo namero predsednika vlade Roberta Goloba, ki je z novim letom napovedal redna, mesečna srečanja z gospodarstvom, vendar ostajajo previdna spričo dejstva, da se je vlada v preteklosti že večkrat izneverila. V kolikor so obljube predsednika vlade iskrene, naj to dokaže z zamrznitvijo že napovednih dodatnih obremenitev gospodarstva, so bili na novinarski konferenci neomajni predsednice in predsedniki omenjenih organizacij in združenj.

Preberi več

22.11.2023

Zadružniki na regijskih posvetih Zadružne zveze Slovenije izpostavili številne pereče teme kmetijske politike

Ljubljana, 22. november – Zadružna zveza Slovenije (ZZS) je v prvi polovici novembra 2023 tradicionalno izvedla 5 regijskih posvetov zadrug, kjer smo pregledali aktualne teme s področja kmetijstva in ukrepov kmetijske politike v letu 2023 ter napovedi za leto 2024 kot tudi rezultate poslovanja kmetijskih zadrug. V konstruktivni razpravi ob zaključku posvetov so zadružniki odprli številne pereče teme, ki so jih naslovili zlasti na ministrstvo, pristojno za kmetijstvo.

Preberi več