V oddaji so pod vodstvom novinarke Vide Petrovčič sodelovali: Irena Šinko ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Borut Florjančič predsednik Zadružne zveze Slovenije, Roman Žveglič predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenija in Mariča Lah predsednica Trgovinske zbornice Slovenije.

Govorili so o stanju v slovenskem kmetijstvu in dosedanjih ukrepih nove vlade na tem področju. Komentirali so predvideno primerjavo cen osnovnih živil, pogledali strukturo cene od njive do krožnika s poudarkom na trgovskih maržah, obljubljeni odkup pšenice, finančno pomoč, ki jo MKGP namenja kmetom, ukrepe na področju suše in toče ter Skupno kmetijsko politiko EU 2023-2027.

V diskusiji je Borut Florjančič, predsednik ZZS poudaril:


V Sloveniji imamo stalno podpovprečno odkupno ceno mesa in mleka. Kmetje so v osmih letih izgubili čez 210 milijonov evrov, kar bi lahko šlo za investicije in posodabljanje. Vemo kakšne so povprečne odkupne cene naših kmečkih produktov, lahko pa tudi pogledamo kakšne so povprečne prodajne cene, ki doletijo našega spoštovanega kupca. Tu je razkorak prevelik.
Borut Florjančič
predsednik ZZS

Oddaja je bila na sporedu v nedeljo, 11. septembra na TV Slovenija 2 ob 22.50. Oddajo si lahko ogledate na tej povezavi.

Preberite tudi