LJUBLJANA, 23. septembra – Zadružna zveza Slovenije (ZZS) je danes na svojem domačem naslovu ene najstarejših secesijskih stavb na Miklošičevi ulici v Ljubljani organizirala prvega v seriji zadružnih dogodkov, poimenovanih Srečanja pod zadružno lipo. Na njem so predstavili zadružne vinske kleti ter poudarili pomen zadružnega sistema za današnje gospodarstvo.

Predsednik ZZS Borut Florjančič je na srečanju poudaril:


Zavedati se je treba, da imamo v zadružništvu najbolj trajnosten in pravičen model, kar jih je, poslovni model, ki ga spoštuje cela Evropska unija, zato ga moramo negovati in uspešno nadgrajevati
Borut Florjančič
Predsednik ZZS


Oglejte si kratek RTV prispevek:

Srečanja pod zadružno lipo v življenje spravljajo vrt, ki se v samem središču Ljubljane skriva za mogočno stavbo Zadružne zveze Slovenije. ZZS v tej stavbi domuje že vse od svojih začetkov, v njej so se sprejemale za slovensko zadružništvo mnoge pomembne odločitve, v njej so delovale zgodovinsko pomembne osebe, med njimi tudi brata Vošnjak in Janez Evangelist Krek, pionirji slovenskega zadružnega sistema.

»Stavba je bila od samih začetkov središče zadružnega razvoja, zato je prav, da ji povrnemo vlogo, ki jo ima. Želimo si, da bi se tudi v prihodnosti v njej dogajale prebojne zgodbe, ki izpostavljajo vse prednosti in vrednote našega zadružništva, zato se njenega življenjskega ritma lotevamo tudi malo bolj organizirano,« je dejala Alenka Marjetič Žnider, vodja Oddelka za kmetijstvo, gozdarstvo in zadružništvo pri ZZS.


Prizadevamo si, da bi prav vsak Slovenec poznal in spoštoval pomen zadružnega sistema, saj nam le-ta zagotavlja trajnostni napredek, samooskrbo in prehransko varnost ter prosperiteto domačega kmetijstva. Posledično vseh Slovencev.
Alenka Marjetič Žnider
vodja Oddelka za kmetijstvo, gozdarstvo in zadružništvo pri ZZS

Na prvem v seriji srečanj so se predstavile zadružne vinske kleti.

»V Sloveniji deluje pet zadružnih vinskih kleti, ki združujejo 860 vinogradniških družin, ki skupaj obdelujejo 1.400 hektarjev vinogradov in pridelajo 10 milijonov litrov odličnih vin letno. Te kleti so odličen primer, kaj zadruge zmorejo, kje vse prispevajo, kako oblikujejo uspešne blagovne znamke, ustvarjajo blaginjo za kmete - ki so tako njeni ustanovitelji, lastniki kot upravitelji in dobavitelji – ter znajo poseči močno prek meja domačega trga,« je dejal predsednik ZZS Borut Florjančič in poudaril: »Zadruge so najbolj pravičen poslovni sistem, ki diha za kmeta, deluje za kmeta in se razvija za kmeta. So sistem mnogoterih vrednot, ki spodbujajo pravičnost, solidarnost, sodelovanje. In so sistem, ki živi in diha za dobro okolja, saj kmet najbolj ve, kako je od njega odvisen. Zagotovo lahko rečemo, da so najbolj trajnosten in pravičen poslovni sistem, kar ga danes lahko imamo.«

Vina zadružnih vinskih kleti sodijo med najbolj priznana vina doma in po svetu, tudi v zadnjem letu so blestela na sejmu Agra, na mednarodnem vinskem tekmovanju Decanter ter na ameriškem Great American International Wine Competition*.

Vmesna sejem

Preberite tudi

04.12.2023

Vlada naj z dejanji dokaže, da misli resno

Gospodarske in kmetijske organizacije ter združenja zbrana v t.i. gospodarskem krogu pozdravljajo namero predsednika vlade Roberta Goloba, ki je z novim letom napovedal redna, mesečna srečanja z gospodarstvom, vendar ostajajo previdna spričo dejstva, da se je vlada v preteklosti že večkrat izneverila. V kolikor so obljube predsednika vlade iskrene, naj to dokaže z zamrznitvijo že napovednih dodatnih obremenitev gospodarstva, so bili na novinarski konferenci neomajni predsednice in predsedniki omenjenih organizacij in združenj.

Preberi več

22.11.2023

Zadružniki na regijskih posvetih Zadružne zveze Slovenije izpostavili številne pereče teme kmetijske politike

Ljubljana, 22. november – Zadružna zveza Slovenije (ZZS) je v prvi polovici novembra 2023 tradicionalno izvedla 5 regijskih posvetov zadrug, kjer smo pregledali aktualne teme s področja kmetijstva in ukrepov kmetijske politike v letu 2023 ter napovedi za leto 2024 kot tudi rezultate poslovanja kmetijskih zadrug. V konstruktivni razpravi ob zaključku posvetov so zadružniki odprli številne pereče teme, ki so jih naslovili zlasti na ministrstvo, pristojno za kmetijstvo.

Preberi več