Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) ponovno začenja s kampanjo ozaveščanja o afriški prašičji kugi.

Zaradi potencialno uničujočih posledic, ki jih lahko povzroči APK, je za zajezitev smrtonosne bolezni pomembno pravočasno odkrivanje, preprečevanje in poročanje.


Afriška prašičja kuga (APK)
je bolezen, ki prizadene domače in divje prašiče. Čeprav ni nevarna za človeka, je lahko smrtonosna za prašiče in ima resne družbeno-ekonomske posledice za prizadete države. V zadnjih letih se je razširila po Evropi.

Ker zaenkrat zdravila ali cepiva še ni na voljo, je pomembno, da z ustreznimi ukrepi kot državljan, turist, rejec ali lovec preprečimo izbruh bolezni.

Na območjih izbruhov je množično pokončanje domačih in divjih prašičev trenutno edini učinkoviti način za preprečevanje širjenja v sosednje regije in države. Zgodnje odkrivanje, preprečevanje in prijava so zato ključnega pomena za obvladovanje epidemije.

Spletna stran vsebuje gradiva, ki omogočajo splošno razumevanje afriške prašičje kuge in poznavanje njenih znakov pri okuženih prašičih. V gradivu najdete informacije o tem, kaj storiti, če posumite na okužbo z APK, katere ukrepe sprejeti in na koga se obrniti, če ste rejec, lovec ali veterinar.

Preberite več >>>

Preberite tudi

04.12.2023

Vlada naj z dejanji dokaže, da misli resno

Gospodarske in kmetijske organizacije ter združenja zbrana v t.i. gospodarskem krogu pozdravljajo namero predsednika vlade Roberta Goloba, ki je z novim letom napovedal redna, mesečna srečanja z gospodarstvom, vendar ostajajo previdna spričo dejstva, da se je vlada v preteklosti že večkrat izneverila. V kolikor so obljube predsednika vlade iskrene, naj to dokaže z zamrznitvijo že napovednih dodatnih obremenitev gospodarstva, so bili na novinarski konferenci neomajni predsednice in predsedniki omenjenih organizacij in združenj.

Preberi več

22.11.2023

Zadružniki na regijskih posvetih Zadružne zveze Slovenije izpostavili številne pereče teme kmetijske politike

Ljubljana, 22. november – Zadružna zveza Slovenije (ZZS) je v prvi polovici novembra 2023 tradicionalno izvedla 5 regijskih posvetov zadrug, kjer smo pregledali aktualne teme s področja kmetijstva in ukrepov kmetijske politike v letu 2023 ter napovedi za leto 2024 kot tudi rezultate poslovanja kmetijskih zadrug. V konstruktivni razpravi ob zaključku posvetov so zadružniki odprli številne pereče teme, ki so jih naslovili zlasti na ministrstvo, pristojno za kmetijstvo.

Preberi več