Stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in zadrug smo novembra 2023 v tednu, ko je potekal Tradicionalni slovenski zajtrk izvedle obsežno promocijsko akcijo, s pomočjo katere smo s knjižico »Recepti z okusi Slovenije« izpostavile našo skupno pobudo iz leta 2022, da Dan slovenske hrane preraste v Teden slovenske hrane. Predlagale smo, da naj bi v Tednu slovenske hrane vzgojno-izobraževalne, zdravstvene, socialnovarstvene in druge javne ustanove na svoje jedilnike uvrstile lokalne pridelke, jedi iz lokalno pridelanih sestavin ter živila slovenskega porekla. S spremljajočimi aktivnostmi bi v javnih ustanovah in gospodinjstvih spodbujali izbiro pridelkov in živil slovenskega porekla, zdrav življenjski slog, odgovoren odnos do hrane, pridobivanje znanja o pripravi jedi, kulturo prehranjevanja ter ohranjanje bogate slovenske kulinarične dediščine. Stanovske organizacije smo podale pobudo s ciljem povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno lokalno prehransko verigo od njive do krožnika za dobrobit vseh generacij – tako danes kot v prihodnosti. Želimo si, da bodo aktivnosti v tednu slovenske hrane prispevale k večjemu spoštovanju hrane ter naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na pobudo enajstih stanovskih organizacij; Čebelarske zveze Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Sindikata kmetov Slovenije, Zveze kmetic Slovenije, Zveze slovenske podeželske mladine, Ekoci - eko civilne iniciative Slovenije, Združenja za trajnostno prihodnost, Zveze sadjarskih društev Slovenije, Gibanja Oskrbimo Slovenijo - Štafeta semen, Gibanje Rajski vrt in Konzorcija evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov, Vladi RS predlagalo razglasitev Tedna slovenske hrane. Pobuda naj se Dan slovenske hrane razširi v Teden slovenske hrane, je tik pred koncem lanskega leta dozorela v razglasitev Tedna slovenske hrane. Sklep o njegovi razglasitvi je Vlada Republike Slovenije sprejela na svoji seji 21. decembra 2023 in ga naslednji dan objavila v Uradnem listu št. 132/23, preberete si ga lahko tudi TUKAJ.

V letošnjem letu bomo tako prvič obeleževali Teden slovenke hrane, ki bo potekal tretji teden v novembru, utečeno se bo izvajal projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.

Vabimo vas k prebiranju preteklih objav glede pobude, zlasti pa knjižice »Recepti z okusi Slovenije«, kjer najdete ideje za pripravo tradicionalnih slovenskih jedi iz lokalnih sestavin: TUKAJ.

Preberite tudi

16.10.2025

Kmetijske organizacije in GZS ob svetovnem dnevu hrane: cenimo trud kmeta, kupujmo domače

Kmetijske organizacije (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zadružna zveza Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Zveza kmetic Slovenije, Združenje hribovskih in gorskih kmetov, Zveza društev rejcev drobnice Slovenije, Kmečka iniciativa in Združenje kmečkih sirarjev Slovenije) opozarjajo na ključne izzive domačega kmetijstva.

Preberi več

27.08.2025

Zadružni nagrajenci 2025

Zadružna zveze Slovenije (ZZS) vsako leto podeljuje tri vrste priznanj: letos je podelila 7 priznanj ob posebnih priložnostih, 10 priznanj za trajen doprinos k razvoju zadružništva in 12 letnih priznanja za prispevek k razvoju zadružništva.

Preberi več